Soorten beugels

Vaste (slotjes) beugel

Deze beugel bestaat uit brackets die op de tanden worden geplakt. Daarin wordt een flexibele draad gezet die de scheve tanden in een rechte stand zet. De draad wordt vastgezet met elastiekjes, deze hebben we in allerlei verschillende kleuren.

Witte slotjes

Liever minder opvallend? Je kunt ook kiezen voor keramische slotjes.

 Invisalign

Af en toe even geen beugel? Onzichtbare apparatuur? En met minder consulten bij de orthodontist? Met ultradunne transparante bitjes verplaatsen wij je tanden, terwijl niemand merkt dat je een beugel draagt. Een geweldige moderne techniek. Wilt u meer informatie over Invisalign? Kijk dan op de invisalign website.

Activator

De activator is een uitneembare beugel die de groei van je bovenkaak remt en die van je onderkaak stimuleert. Dus de activator werkt alleen als je in de groei bent. Iedere keer dat je slikt of praat wordt de beugel geactiveerd, vandaar de naam activator. De activator kun je zelf in en uit doen. De activator moet je minimaal 12 uur dragen. Dus altijd ’s nachts en zoveel uren overdag als nodig is. Met eten, drinken, tandenpoetsen en sporten moet je de activator uit doen. Een activator draag je meestal tussen de 9 en 12 maanden.

De buitenbeugel of ‘headgear’

Een beugel die met behulp van een nekband of een pet de groei van je bovenkaak remt. Deze beugel wordt dus vaak gebruikt bij een overbeet. De buitenbeugel wordt vastgemaakt aan 2 kiezen in je bovenkaak. De nekband of de pet trekt je bovenkaak naar achteren. Zo wordt de groei van je bovenkaak geremd, terwijl je onderkaak normaal kan doorgroeien. Na een paar maanden staan je boven en onderkaak vervolgens weer mooi op elkaar. De buitenbeugel moet je in het begin minimaal 14 uur dragen. Dus ’s nachts en een aantal uren overdag. Doe de beugel altijd uit tijdens sporten.

Plaatbeugel

Net als bij de brackets is het met een plaatbeugel mogelijk om individuele tanden en kiezen te verplaatsen. Een belangrijk verschil is dat je met een plaat alleen tanden of kiezen kunt ‘kantelen’. Verder is de plaatbeugel uitneembaar. De beugel bestaat uit een stuk plastic dat tegen je gehemelte zit. Deze ‘plaat’ zit vast met haakjes om tanden en kiezen. Of met een draad die aan de voorzijde van je tanden loopt.  Speciaal gebogen draden (die veertjes worden genoemd) kunnen dan tegen tanden of kiezen aandrukken en deze verplaatsen. De plaatbeugel moet je meestal dag en nacht dragen en mag alleen uit tijdens eten en tandenpoetsen.

Hulp nodig? Chat met ons