Behoud van het resultaat na de beugel

Het is belangrijk te beseffen dat de wetenschappelijke literatuur laat zien dat tanden en kiezen ook na een lange retentie-periode nog steeds iets kunnen veranderen, zeker tijdens de groei, maar ook daarna! Om je rechte tanden te behouden draag je dus ook je uitneembare retainers door.

Dat doe je met een uitneembare retainer (retentieplaat of doorzichtige Essix). Soms plaatsen wij een vaste retainer (retentie-draad, ook spalk genoemd). Dat doe je om veranderingen te beperken. Als je uitneembare retainer (retentieplaat of doorzichtige retainer) niet meer past, of verloren gaat, dan maak je natuurlijk ook een afspraak.

Bij losraken van de vaste retainer (spalk) kun je de tandarts of mondhygienist vragen de reparatie uitvoeren. Als dat niet lukt kun je bij ons terecht. Als de spalk langer dan twee jaar zit zullen wij altijd eerst bekijken of een spalk nog wel de beste methodiek is. Dan kom je dus eerst bij de orthodontist. Alle afspraken voor onderhoud, herstel, vernieuwen en controles worden berekend volgens het wettelijk tarief.

Uitneembare retainer (plaat)
In de bovenkaak gebruik je een retentieplaat met metaaldraden. Die is stevig, geeft goede steun

Doorzichtige (Essix/VFR) retainer
In de onderkaak gebruik je een dunne en bijna onzichtbare Essix retainer. Dit is een dun comfortabel plaatje dat heel nauwkeurig over je tanden past.

Vaste retainer (retentiespalk)
Dit is een metalen draadje dat achter de tanden wordt gelijmd met composiet.

Hulp nodig? Chat met ons